5 причин обмежити цукор в раціоні
Новини

5 причин обмежити цукор в раціоні

МОЗ пояснює, що простий і звичний цукор може стати причиною різних захворювань.

Чим небезпечна надмірна кількість цукру в раціоні та які переваги для здоров’я ви отримаєте, обмеживши його споживання.

Добре самопочуття та стрункість

Більше цукру в раціоні – більше спожитих калорій.

В результаті зростає ризик збільшення ваги тіла, що іноді може призвести до ожиріння, погіршення самопочуття та проблем зі здоров’ям.

За статистикою, більшість дорослих українців мають надмірну вагу або страждають від ожиріння.

Це призводить до серцево-судинних захворювань, діабету другого типу та ускладнень, пов’язаних із цими захворюваннями.

Коли їсте підсолоджену їжу, найчастіше споживаєте менше овочів, фруктів та інших продуктів, які у порівнянні із солодощами містять більше корисних поживних речовин.

Профілактика діабету II типу

Впродовж останніх 10 років кількість пацієнтів з діагнозом “діабет” збільшилась майже на 50%.

Фахівці стверджують, що саме обмеження цукру в раціоні є вагомим кроком для профілактики діабету другого типу.

При діабеті ІІ типу організм не може ефективно використовувати інсулін – гормон, який регулює рівень цукру (глюкози) у крові.

Для профілактики діабету зверніть увагу не лише на харчування, а й на фізичну активність, адже ключовими факторами ризику розвитку діабету ІІ типу є як нездорове харчування, надмірна вага, так і брак фізичної активності.

Здорове серце

Надмірна вага та ожиріння, збільшення глюкози (цукру) в крові призводять до підвищення ризику серцево-судинних захворювань.

Смертність від серцево-судинних захворювань в світі – 31%, в Україні – 67%.

Піклуйтесь про здоров’я свого серця – старайтесь максимально обмежити кількість цукру в раціоні.

Профілактика остеоартрозу

Внаслідок надмірної ваги виникає загроза порушення опорно-рухового апарату.

Тому, щоб знизити ризик подібних наслідків, слід скоротити споживання цукру.

Менше цукру – здоровіші зуби

Карієс – найпоширеніше неінфекційне захворювання, а цукор є однією з основних причин його виникнення.

Карієс розвивається, коли бактерії в роті перетворюють цукор на кислоту. Вона демінералізує тверді тканини зубів (емаль та дентин).

Це стосується навіть соків. Хоча, жуючи цілі свіжі фрукти, ви стимулює виділення слини, яка захищає від демінералізації.

Контролюючи кількість цукру в раціоні, ви знижуєте ризик виникнення карієсу.

ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукру до 10% від загальної кількості спожитих калорій. Скільки це? Для людей, які щодня витрачають у середньому 2000 ккал (а це більшість дорослих, які ведуть малоактивний спосіб життя) – до 50 г на добу (10 чайних ложок).

 

Вільний цукор – це цукор, який додають у харчові продукти та напої виробники, заклади громадського харчування або ми з вами. Він також є від природи у меді, сиропах, фруктових соках та їх концентратах.