Дуже часто батьки говорять: «Моя дитина практично не їсть цукор!» Якщо дитина не кладе цукор у чай, це не означає, що вона його не споживає.
Цукор — одна з головних причин не тільки діабету і зайвої ваги. Цукор — одна з основних причин дитячої дратівливості, запальності, перепадів настрою і швидкої стомлюваності.
Фахівці British Nutrition Foundation назвали основні джерела прихованого цукру, які найчастіше діти вживають у великій кількості.
Діти від 1,5 до 3 років
25% — пластівці, кекси, печива
27% — напої (соки, газована вода)
19% — цукор, джеми, шоколад
18% — молочні продукти
11% — інше
Діти від 4 до 10 років
29% — пластівці, кекси, печива
30% — напої (соки, газована вода)
22% — цукор, джеми, шоколад
12% — молочні продукти
7% — інше
Підлітки від 11 до 17 років
40% — напої
22% — пластівці, кекси, печива
21% — цукор, джеми, шоколад
7% — молоко
10% — інше
При виборі готових продуктів звертайте увагу на вміст цукру (зазвичай вказується вміст цукру на 100 грамів продукту). До 5–10 грамів цукру — це низький, нормальний вміст, 15 грамів і більше — високий вміст цукру. Педіатри і дієтологи рекомендують віддавати перевагу продуктам з низьким вмістом цукру.