Воспитание Здоровье

Введення прикорму: як і коли знайомити дитину з новим меню

Нещодавно ми з усім світом відзначали тиждень грудного вигодовування і мали привід згадати про його безумовну користь для розвитку немовляти. Сьогодні ж поговоримо про наступний важливий етап дорослішання малюка, а саме – введення прикорму.

Раціон харчування відіграє неабияку роль у формуванні імунітету, життєвих сил та звичок людини. Всесвітня організація охорони здоров’я стверджує, що від народження до шестимісячного віку малюк потребує лише маминого молока. Однак надалі поживних речовин, мікроелементів, вітамінів у ньому вже не вистачає для гармонійного розвитку, тому в період з 6 до 24 місяців у меню дитини поступово додають звичні для дорослих продукти.

«Педагогічний» прикорм: плюси та мінуси

У світі існує декілька підходів до введення прикорму. Більшість батьків чітко слідують рекомендаціям з поступового розширення раціону, однак існує і так званий педагогічний прикорм, коли дитині дозволяють смакувати потроху різну їжу зі столу дорослих. У цієї стратегії є свої плюси та головний мінус. Вона може бути безпечною для малюка лише якщо батьки харчуються правильно: не вживають смажених, жирних, копчених страв, напівфабрикатів, продуктів з високим вмістом солі чи цукру. 

Якщо раціон дорослих членів сім’ї близький до рекомендацій ВОЗ, повноцінний за вмістом вітамінів та мікроелементів, то «педагогічний» прикорм можливий. Його безсумнівною перевагою є активне бажання дитини спробувати нове, відсутність примусу, зацікавленість до навколишнього світу та спокій батьків, адже не потрібно намагатись змусити малечу з’їсти те, чого вона не хоче. 

Однак такий прикорм не має бути безконтрольним. Необхідно слідкувати за тим, що їсть дитина і не дозволяти їй вживати більше ніж один новий продукт за декілька днів. Батькам важливо знати, на що відповів організм у разі виникнення алергічної реакції. Також «педагогічний» прикорм рідко підходить дітям, які ще не мають зубів та не вміють жувати, адже їжа дорослих часто не тієї консистенції, що годиться для малюка.

Правила введення прикорму

Введення прикорму має низку загальних принципів, спрямованих на забезпечення комфорту дитини, адекватну підготовку її до розширення раціону та уникнення небажаних наслідків.

Як приготувати перший прикорм

Основою формування смакових звичок у людини є фізичні та хімічні властивості, а також естетичний вигляд їжі. Прикорм малюкам дають у вигляді однорідного пюре, теплого, але не гарячого. Для приготування зручно використовувати блендер або міксер, а деякі страви можна розім’яти за допомогою виделки.

Яка має бути порція для початку

Кожен новий продукт починають давати дитині спочатку в об’ємі чайної ложки, спостерігаючи за самопочуттям та ймовірними алергічними реакціями. До і після прикорму варто пригостити немовля грудним молоком або сумішшю. Кількість продукту поступово збільшують, доводячи до порції (близько 50 г), після чого вводять наступну страву.

З чого почати та що не варто давати малюку

Починають прикорм зазвичай з овочів, каш або фруктів. Овочі без вираженого кислого смаку (кабачок, цукіні, броколі) ідеально підходять для першої проби, а каші, що мають високу калорійність, стануть у пригоді діткам, які повільно набирають масу.

Рибу можна давати приблизно з 8-10 місяців, нежирне м’ясо та цільне молоко – з року. Фруктові соки (як магазинні, так і свіжі) не варто вводити в раціон дитини до 2–3 років. У них міститься багато кислоти і немає клітковини – це негативно впливає на слизову шлунка. У куплених соках – високий вміст цукру та консерванти.

Головне – сформувати позитивне враження у дитини

Знайомте дитину з новим продуктом у спокійній атмосфері, коли малюк має гарний настрій. Якщо дитина відмовляється від їжі, не примушуйте, краще відкладіть прикорм до іншого разу. Важливо сформувати у дитини позитивне сприйняття нових страв, щоб надалі вона більш охоче пробувала їх.

Також відмовтесь від гастрономічних експериментів під час хвороби малюка, до та після вакцинації, у разі переїздів чи інших стресів. Не потрібно навантажувати нервову систему немовляти і тим самим створювати негативні асоціації з прикормом.

Згодом змішуйте продукти та додавайте трохи солі

Коли дитина звикла до кількох продуктів, можна готувати пюре з різних компонентів та урізноманітнювати смаки. Не відмовляйтесь від солі зовсім – кілька кристалів зроблять страву смачнішою. Важко очікувати від дитини любові до їжі, яка вам самому не до смаку. Тому спробуйте готове пюре – чи подобається воно вам?

Загалом головним принципом введення прикорму є комфорт та безпечність. Харчові звички та уподобання часто формуються вже в ранньому дитинстві. Варто намагатися сформувати здорове ставлення до їжі як джерела енергії та смакових вражень. У дорослому віці це сприятиме легшому дотриманню раціонального харчування та знизить ризики стресового переїдання або відмови від їжі. Шукайте порозуміння з дитиною та використовуйте особистий приклад як найкращу ілюстрацію – будьте здоровими.