Перший прикорм — довгоочікувана подія в житті малюка та батьків. Нарешті настає час і малюк має спробувати дорослу їжу. Кожна сім’я самостійно вирішує, як крихітці допомогти в цьому. Редакція Promum підготувала на допомогу батькам добірки простих, поживних і апетитних страв для педіатричного та самоприкорму.
ВООЗ говорить про прикорм
Познайомити малюка з дорослою їжею можна різними способами. Головне, щоб процес знайомства та поступового переходу на неї не був надто стресовим як для дитини, так і для батьків. Одним із основних документів, який регламентує це важливе питання, є Глобальна стратегія щодо харчування дітей грудного та раннього віку, розроблена ВООЗ. У Всесвітній організації охорони здоров‘я наголошують, що прикорм має бути безпечним і гнучким. А страви для малюків можна як купувати, так і готувати самостійно, поступово переводячи дітей на їжу з сімейного столу.
Останніми роками на Заході та потроху й у нас набирає популярності самоприкорм. Мами відмовляються від приготування пюрешок та дозволяють малечі самостійно обирати що, коли та у якій кількості куштувати. Вже є навіть перші наукові дані щодо переваг цієї методики. Вони стосуються набуття звичок здорового харчування та профілактики проблем з вагою. Проте ще потребують підтвердження у подальших дослідженнях.
Топ-5 страв для педіатричного прикорму
Смузі з вівсянкою
Не всім дітлахам з першої ложки подобається вівсяна каша. Якщо малеча не бажає її куштувати, не поспішайте відмовлятися від вівсянки взагалі. Натомість можна спробувати подати її у такому варіанті.
Інгредієнти:
- Йогурт натуральний — 180 мл
- Вівсяна каша (вже готова) — 100 г
- Фруктове пюре або джем — 2 ст. л.
Приготування:
- Приготуйте вівсянку, дотримуючись інструкції на упаковці. Просто залийте пластівці окропом чи проваріть кілька хвилин у воді.
- Дайте каші трохи охолонути.
- Помістіть у чашу блендера йогурт, кашу та фруктове пюре чи джем. Залежно від віку малюка, можна додати трішки цукру.
- За консистенцією смузі має бути повністю однорідним для першого прикорму. У подальшому можна залишати шматочки пластівців цілими.
Суп-пюре з гарбуза
Цей супчик корисний, поживний та яскравий на вигляд. Те, що треба для прикорму.
Інгредієнти:
- Гарбуз — 0,5 кг
- Цибуля — половинка
- Картопля — 2 шт.
- Сіль за смаком
Приготування:
- Підготуйте овочі. Почистіть гарбуз та вийміть з нього насіння. Почистіть картоплю та цибулю. Поріжте овочі на невеликі шматочки.
- Покладіть у каструлю овочі, додайте воду, а якщо дитина вже їсть м‘ясний бульйон, можете взяти його. Доведіть рідину до кипіння та додайте зовсім маленьку дрібку солі.
- Коли овочі стануть м‘якими, зробіть з них пюре за допомогою блендера.
- Готове пюре знову поставте на вогонь та доведіть до кипіння.
Читайте також: BLW, или самоприкорм: что нужно знать и как не стоит делать
Фруктове пюре у мультиварці
Для першого прикорму найкраще підійде пюре, приготоване без додавання цукру. У подальшому можна додавати трохи цукру, залежно від солодкості самих плодів. Таке пюре можна не просто робити на один раз, а й консервувати у маленьких баночках.
Інгредієнти:
- Яблука — 6 шт.
- Цукор за смаком
Приготування:
- Почистити яблука від шкірочки та серцевини. Нарізати невеликими кубиками.
- Викласти в чашу мультиварки та обрати режим приготування на парі. Готувати 20 хвилин.
- Перекласти яблука в чашку блендера. Зробити пюре.
- Готове пюре можна покласти в баночки, простерилізувати близько п’яти хвилин та закатати.
Суфле з курятини
Суфле може стати наступною стравою після того, як малюк спробував пюре з м’яса. Суфле дуже ніжне та смачне.
Інгредієнти:
- М’ясо куряче – 120 г
- Яєчний жовток – половинка
- Молоко – 60 мл
- Вершкове масло – 5 г
Приготування:
- Курячу грудку пропустіть через м’ясорубку.
- Додайте до приготованого фаршу половинку яєчного жовтка (сирого), перемішайте.
- Змастіть форми для суфле вершковим маслом, викладіть у них фарш та випікайте приблизно півгодини.
Рисовий пудинг з яблуком
Для приготування цього пудингу можна брати різний рис. Круглозернистий забезпечить м’яку та однорідну консистенцію, що бажано для наймолодших. У подальшому можна брати коричневий або нешліфований рис, який стане додатковим джерелом клітковини.
Інгредієнти:
- Рис — половина чашки
- Яблуко — 1 шт.
- Родзинки — 1/4 чашки
- Цукор — 1 ч. л., за бажанням
- Молоко — до половини чашки
Приготування:
- Промийте рис, почистіть та поріжте кубиками яблуко.
- Відваріть рис та яблуко у двох склянках води. Готуйте 20–30 хвилин, рис має не просто приготуватися, а трохи розваритися.
- Додавайте потроху молоко, не знімаючи пудинг з вогню. Доливайте молоко, щоб отримати необхідну вам консистенцію. Додайте родзинки.
Топ-5 страв для самоприкорму
Самоприкорм не передбачає приготування окремих страв для дітей, вони мають куштувати їжу із загального столу. У такому випадку не потрібно готувати пюре. Джил Риплі у своїй книзі про самоприкорм стверджує, що малюк не вдавиться звичайною їжею, якщо дотримуватися певних правил. Справа в тому, що у малюків блювотний рефлекс працює не так, як у старших дітей. Точка, яка за нього відповідає, знаходиться ближче до центру язика, тому шматочок, який маля не прожує, виштовхується, не доходячи до небезпечних зон.
Для знайомства з дорослою їжею фахівці із самоприкорму радять такі страви: макарони, особливо спіральки, які зручно тримати в руках, шматочки відварених овочів, рисова каша, сир (твердий і домашній), котлети. Рецепти страв для самоприкорму, котрі підійдуть і для всієї родини, пропонують навіть відомі шеф-кухарі.
Гуляш. Рецепт від Джеймі Олівера
Інгредієнти:
- Цибуля — 1 шт.
- Перець болгарський — 1 шт.
- Картопля — 400 г
- Нежирне м‘ясо — 350 г
- Томатна паста за смаком
- Квасоля — 400 г
- Свіжа зелень петрушки за смаком
Приготування:
- Почистіть овочі: картоплю наріжте кубиками, перець скибочками, цибулю дрібно наріжте. М’ясо наріжте невеликими кубиками.
- У каструлю з товстим дном налийте олію, додайте цибулю і м’ясо. Готуйте протягом п’яти хвилин.
- Додайте перець, картоплю, готуйте пару хвилин.
- Додайте томатну пасту та боби, доведіть до кипіння, зменшіть вогонь та тушкуйте до готовності (близько 40 хвилин).
- Прикрасьте зеленню.
Рожеве різотто. Рецепт від Джеймі Олівера
Інгредієнти:
- Буряк — 2 шт.
- Рис басматі — 50 г
- Оливкова олія — половина столової ложки
- Цибуля — половинка
- Томатна паста — 100 г
Приготування:
- Почистіть та дрібно наріжте цибулю і буряк. Налийте у каструлю з товстим дном олію, додайте цибулю та готуйте п’ять хвилин.
- Додайте рис, влийте 100 мл окропу, готуйте вісім хвилин.
- Додайте буряк та томатну пасту, готуйте на невеликому вогні, доки різотто не стане м’яким.
Домашній пиріг з овочами та сочевицею. Рецепт від Джеймі Олівера
Інгредієнти:
- Морква — 1 шт.
- Селера — 1 паличка
- Цибуля-порей — 1 шт. (невелика)
- Цибуля — 1 шт.
- Червона сочевиця — 100 г
- Заморожений горошок — 100 г
- Овочевий бульйон — 0,5 л
- Томатна паста — 2 ст. л.
- Батат (солодка картопля) — 1 шт.
- Пармезан — 30 г
- Морська сіль
- Оливкова олія
Приготування:
- Розігрійте духовку до 180 градусів.
- Почистіть та подрібніть цибулю-порей, моркву, цибулю і селеру.
- На середньому вогні нагрійте олію, додайте цибулю-порей, моркву, цибулю та селеру.
- Тушкуйте під кришкою протягом 5–10 хвилин.
- Додайте сочевицю, бульйон і горох, доведіть до кипіння, регулярно помішуючи. Варіть на невеликому вогні 15 хвилин, поки сочевиця не звариться. Додайте томатну пасту.
- Натріть картоплю на тертці з великими отворами.
- Перекладіть начинку в посудину, змащену олією. Зверху викладіть натерту картоплю та натертий пармезан.
- Запікайте, доки кірочка зверху не стане рум’яною (близько 20 хвилин).
Читайте також: Введення прикорму: як і коли знайомити дитину з новим меню
Курячі мітболи
Інгредієнти:
- Селера — половина палички
- Морква — 1 шт.
- М’ясо з курячих стегенець, без шкіри — 0,5 кг
- Цибуля за смаком
- Олія
Приготування:
- Нагрійте духовку до 180 градусів.
- Подрібніть селеру, моркву, курку і цибулю в кухонному комбайні на дрібні шматочки.
- Сформуйте невеликі кульки.
- Викладіть на деко, вистелене змащеною фольгою, і випікайте протягом 10 хвилин.
- Кульки можна заморозити про запас.
Котлетки з лосося
Інгредієнти:
- Картопля — 1 шт. (середня)
- Філе лосося — 120 г
- Заморожена солодка кукурудза — 1 ст. л.
- Заморожений горох — 1 ст. л.
- Цибуля — 1 шт.
- Сир — 25 г (тертий)
- Яйце — половина
- Олія
Приготування:
- Нагрійте духовку до 180 градусів. Загорніть картоплю у фольгу, покладіть у форму для запікання і запікайте до готовності.
- Загорніть рибу у фольгу, запікайте протягом приблизно 10–12 хвилин.
- Зніміть шкірку з картоплі. Потовчіть картоплю та філе лосося, змішайте.
- Додайте овочі, цибулю, сир, збите яйце.
- Сформуйте котлетки та залиште їх у холодильнику на півгодини.
- Випікайте близько 15 хвилин.
- Котлетки можна заморожувати про запас.