Смачне меню для малюка. Топ-5 страв для педіатричного та самоприкорму
Здоров'я

Смачне меню для малюка. Топ-5 страв для педіатричного та самоприкорму

Перший прикорм — довгоочікувана подія в житті малюка та батьків. Нарешті настає час і малюк має спробувати дорослу їжу. Кожна сім’я самостійно вирішує, як крихітці допомогти в цьому. Редакція Promum підготувала на допомогу батькам добірки простих, поживних і апетитних страв для педіатричного та самоприкорму. 

ВООЗ говорить про прикорм

прикорм

Познайомити малюка з дорослою їжею можна різними способами. Головне, щоб процес знайомства та поступового переходу на неї не був надто стресовим як для дитини, так і для батьків. Одним із основних документів, який регламентує це важливе питання, є Глобальна стратегія щодо харчування дітей грудного та раннього віку, розроблена ВООЗ. У Всесвітній організації охорони здоров‘я наголошують, що прикорм має бути безпечним і гнучким. А страви для малюків можна як купувати, так і готувати самостійно, поступово переводячи дітей на їжу з сімейного столу

самоприкорм

Останніми роками на Заході та потроху й у нас набирає популярності самоприкорм. Мами відмовляються від приготування пюрешок та дозволяють малечі самостійно обирати що, коли та у якій кількості куштувати. Вже є навіть перші наукові дані щодо переваг цієї методики. Вони стосуються набуття звичок здорового харчування та профілактики проблем з вагою. Проте ще потребують підтвердження у подальших дослідженнях.

Топ-5 страв для педіатричного прикорму

Смузі з вівсянкою

прикормНе всім дітлахам з першої ложки подобається вівсяна каша. Якщо малеча не бажає її куштувати, не поспішайте відмовлятися від вівсянки взагалі. Натомість можна спробувати подати її у такому варіанті. 

Інгредієнти:

  • Йогурт натуральний — 180 мл
  • Вівсяна каша (вже готова) — 100 г
  • Фруктове пюре або джем — 2 ст. л.

Приготування:

  1. Приготуйте вівсянку, дотримуючись інструкції на упаковці. Просто залийте пластівці окропом чи проваріть кілька хвилин у воді.
  2. Дайте каші трохи охолонути.
  3. Помістіть у чашу блендера йогурт, кашу та фруктове пюре чи джем. Залежно від віку малюка, можна додати трішки цукру.
  4. За консистенцією смузі має бути повністю однорідним для першого прикорму. У подальшому можна залишати шматочки пластівців цілими.

Суп-пюре з гарбуза

Прикорм для немовлят. Гарбузовий суп

Цей супчик корисний, поживний та яскравий на вигляд. Те, що треба для прикорму.

Інгредієнти:

  • Гарбуз — 0,5 кг
  • Цибуля — половинка
  • Картопля — 2 шт.
  • Сіль за смаком

Приготування:

  1. Підготуйте овочі. Почистіть гарбуз та вийміть з нього насіння. Почистіть картоплю та цибулю. Поріжте овочі на невеликі шматочки.
  2. Покладіть у каструлю овочі, додайте воду, а якщо дитина вже їсть м‘ясний бульйон, можете взяти його. Доведіть рідину до кипіння та додайте зовсім маленьку дрібку солі.
  3. Коли овочі стануть м‘якими, зробіть з них пюре за допомогою блендера.
  4. Готове пюре знову поставте на вогонь та доведіть до кипіння.

Читайте також: BLW, или самоприкорм: что нужно знать и как не стоит делать


Фруктове пюре у мультиварці

Для першого прикорму найкраще підійде пюре, приготоване без додавання цукру. У подальшому можна додавати трохи цукру, залежно від солодкості самих плодів. Таке пюре можна не просто робити на один раз, а й консервувати у маленьких баночках.

Інгредієнти:

  • Яблука — 6 шт.
  • Цукор за смаком

Приготування:

  1. Почистити яблука від шкірочки та серцевини. Нарізати невеликими кубиками.
  2. Викласти в чашу мультиварки та обрати режим приготування на парі. Готувати 20 хвилин.
  3. Перекласти яблука в чашку блендера. Зробити пюре.
  4. Готове пюре можна покласти в баночки, простерилізувати близько п’яти хвилин та закатати. 

Суфле з курятини

прикормСуфле може стати наступною стравою після того, як малюк спробував пюре з м’яса. Суфле дуже ніжне та смачне.

Інгредієнти:

  • М’ясо куряче – 120 г
  • Яєчний жовток – половинка
  • Молоко – 60 мл
  • Вершкове масло – 5 г

Приготування:

  1. Курячу грудку пропустіть через м’ясорубку.
  2. Додайте до приготованого фаршу половинку яєчного жовтка (сирого), перемішайте.
  3. Змастіть форми для суфле вершковим маслом, викладіть у них фарш та випікайте приблизно півгодини.

Рисовий пудинг з яблуком

Прикорм для немовлят. Рисовий пудинг

Для приготування цього пудингу можна брати різний рис. Круглозернистий забезпечить м’яку та однорідну консистенцію, що бажано для наймолодших. У подальшому можна брати коричневий або нешліфований рис, який стане додатковим джерелом клітковини.

Інгредієнти:

  • Рис — половина чашки
  • Яблуко — 1 шт.
  • Родзинки — 1/4 чашки
  • Цукор — 1 ч. л., за бажанням
  • Молоко — до половини чашки

Приготування:

  1. Промийте рис, почистіть та поріжте кубиками яблуко.
  2. Відваріть рис та яблуко у двох склянках води. Готуйте 20–30 хвилин, рис має не просто приготуватися, а трохи розваритися. 
  3. Додавайте потроху молоко, не знімаючи пудинг з вогню. Доливайте молоко, щоб отримати необхідну вам консистенцію. Додайте родзинки.

Топ-5 страв для самоприкорму

Самоприкорм не передбачає приготування окремих страв для дітей, вони мають куштувати їжу із загального столу. У такому випадку не потрібно готувати пюре. Джил Риплі у своїй книзі про самоприкорм стверджує, що малюк не вдавиться звичайною їжею, якщо дотримуватися певних правил. Справа в тому, що у малюків блювотний рефлекс працює не так, як у старших дітей. Точка, яка за нього відповідає, знаходиться ближче до центру язика, тому шматочок, який маля не прожує, виштовхується, не доходячи до небезпечних зон.

Для знайомства з дорослою їжею фахівці із самоприкорму радять такі страви: макарони, особливо спіральки, які зручно тримати в руках, шматочки відварених овочів, рисова каша, сир (твердий і домашній), котлети. Рецепти страв для самоприкорму, котрі підійдуть і для всієї родини, пропонують навіть відомі шеф-кухарі.

Гуляш. Рецепт від Джеймі Олівера

самоприкормІнгредієнти:

  • Цибуля — 1 шт.
  • Перець болгарський — 1 шт.
  • Картопля — 400 г
  • Нежирне м‘ясо — 350 г
  • Томатна паста за смаком
  • Квасоля — 400 г
  • Свіжа зелень петрушки за смаком

Приготування:

  1. Почистіть овочі: картоплю наріжте кубиками, перець скибочками, цибулю дрібно наріжте. М’ясо наріжте невеликими кубиками.
  2. У каструлю з товстим дном налийте олію, додайте цибулю і м’ясо. Готуйте протягом п’яти хвилин.
  3. Додайте перець, картоплю, готуйте пару хвилин.
  4. Додайте томатну пасту та боби, доведіть до кипіння, зменшіть вогонь та тушкуйте до готовності (близько 40 хвилин).
  5. Прикрасьте зеленню.

Рожеве різотто. Рецепт від Джеймі Олівера

Інгредієнти:

  • Буряк — 2 шт.
  • Рис басматі — 50 г
  • Оливкова олія — половина столової ложки
  • Цибуля — половинка
  • Томатна паста — 100 г

Приготування:

  1. Почистіть та дрібно наріжте цибулю і буряк. Налийте у каструлю з товстим дном олію, додайте цибулю та готуйте п’ять хвилин.
  2. Додайте рис, влийте 100 мл окропу, готуйте вісім хвилин.
  3. Додайте буряк та томатну пасту, готуйте на невеликому вогні, доки різотто не стане м’яким.

Домашній пиріг з овочами та сочевицею. Рецепт від Джеймі Олівера

Прикорм для немовлят

Прикорм для немовлят. Домашній пиріг

Інгредієнти:

  • Морква — 1 шт.
  • Селера — 1 паличка
  • Цибуля-порей — 1 шт. (невелика)
  • Цибуля — 1 шт.
  • Червона сочевиця — 100 г
  • Заморожений горошок — 100 г
  • Овочевий бульйон — 0,5 л
  • Томатна паста — 2 ст. л.
  • Батат (солодка картопля) — 1 шт.
  • Пармезан — 30 г
  • Морська сіль
  • Оливкова олія

Приготування:

  1. Розігрійте духовку до 180 градусів.
  2. Почистіть та подрібніть цибулю-порей, моркву, цибулю і селеру.
  3. На середньому вогні нагрійте олію, додайте цибулю-порей, моркву, цибулю та селеру.
  4. Тушкуйте під кришкою протягом 5–10 хвилин.
  5. Додайте сочевицю, бульйон і горох, доведіть до кипіння, регулярно помішуючи. Варіть на невеликому вогні 15 хвилин, поки сочевиця не звариться. Додайте томатну пасту.
  6. Натріть картоплю на тертці з великими отворами.
  7. Перекладіть начинку в посудину, змащену олією. Зверху викладіть натерту картоплю та натертий пармезан.
  8. Запікайте, доки кірочка зверху не стане рум’яною (близько 20 хвилин).

Читайте також: Введення прикорму: як і коли знайомити дитину з новим меню


Курячі мітболи

Інгредієнти:

  • Селера — половина палички
  • Морква — 1 шт.
  • М’ясо з курячих стегенець, без шкіри — 0,5 кг
  • Цибуля за смаком
  • Олія

Приготування:

  1. Нагрійте духовку до 180 градусів.
  2. Подрібніть селеру, моркву, курку і цибулю в кухонному комбайні на дрібні шматочки.
  3. Сформуйте невеликі кульки.
  4. Викладіть на деко, вистелене змащеною фольгою, і випікайте протягом 10 хвилин.
  5. Кульки можна заморозити про запас.

Котлетки з лосося

Прикорм для немовлят

Прикорм для немовлят. Перші котлетки

Інгредієнти:

  • Картопля — 1 шт. (середня)
  • Філе лосося — 120 г
  • Заморожена солодка кукурудза — 1 ст. л.
  • Заморожений горох — 1 ст. л.
  • Цибуля — 1 шт.
  • Сир — 25 г (тертий)
  • Яйце — половина
  • Олія

Приготування:

  1. Нагрійте духовку до 180 градусів. Загорніть картоплю у фольгу, покладіть у форму для запікання і запікайте до готовності.
  2. Загорніть рибу у фольгу, запікайте протягом приблизно 10–12 хвилин.
  3. Зніміть шкірку з картоплі. Потовчіть картоплю та філе лосося, змішайте.
  4. Додайте овочі, цибулю, сир, збите яйце.
  5. Сформуйте котлетки та залиште їх у холодильнику на півгодини.
  6. Випікайте близько 15 хвилин.
  7. Котлетки можна заморожувати про запас.